Wiadomości z Zabrza

Obiekt gastronomiczny w centrum handlowym - co zrobić, aby przyciągał gości?

  • Dodano: 2024-05-08 12:00, aktualizacja: 2024-05-13 11:13

Kultura restauracyjna w Polsce przeżywa rozkwit. Coraz częściej, zamiast przygotowywać posiłki i zapraszać gości do domu, wybieramy lokal, nie tracąc czasu i energii na gotowanie i sprzątanie. Chętnie jadamy w restauracjach w weekendy, aby jeszcze skuteczniej wypocząć. Atmosfera lokali gastronomicznych sprzyja zarówno rozmowom biznesowym, jak i prywatnym spotkaniom. O tym, czy klienci wybiorą konkretną restaurację, decyduje wiele czynników, wśród których bardzo istotne jest położenie. W przypadku lokali znajdujących się na terenie centrów handlowych sytuacja jest skomplikowana – z jednej strony są one łatwo dostępne, z drugiej – nie dają takiego poczucia intymności czy elitarności, jak samodzielne obiekty. Jesteś właścicielem restauracji w galerii handlowej? A może zastanawiasz się, czy warto w nią zainwestować? Sprawdź, co zrobić, aby przekonać do siebie klientów.

Ciekawa oferta, miły klimat

Podstawowym powodem, dla którego ludzie odwiedzają restauracje, jest chęć zjedzenia czegoś pysznego – i to właśnie odpowiednio skomponowane menu powinno stanowić twój najmocniejszy argument w walce o klienta.

Poza samymi potrawami liczy się jednak również atmosfera, w jakiej będą one spożywane. Otoczenie galerii handlowej niekoniecznie sprzyja intymnym randkom czy wypoczynkowi po pracy. Warto oddzielić się od gwaru obiektu – np. budując ścianki działowe lub boksy, wygłuszone materiałami dźwiękochłonnymi i tekstyliami. Postaraj się również, aby twoja restauracja czymś się wyróżniała na tle konkurencji – może to być np. smaczne, darmowe czekadełko albo specyficzny wystrój, połączony z sączącą się z głośników muzyką, dodatkowo separującą gości od reszty obiektu, na którego terenie znajduje się lokal.

Łatwość dotarcia – również z zewnątrz

Jeśli położenie lokalu daje taką możliwość – postaraj się, aby wejście do niego było dostępne zarówno z wnętrza centrum handlowego (dla osób, które zgłodniały w trakcie zakupów), jak i z zewnątrz (dzięki czemu możesz zyskać dodatkowych klientów w postaci przechodniów).

W tym drugim przypadku pamiętaj jednak, że zwłaszcza przy niepogodzie, goście spoza galerii przyniosą na butach błoto, śnieg czy kurz – a brudna podłoga jest fatalną wizytówką. Warto wówczas zastanowić się nad rozwiązaniami stosowanymi przez centra handlowe i kupić komplet wycieraczek radzących sobie z bardziej uporczywym brudem (więcej na ich temat przeczytasz tutaj: https://www.alumatex.pl/wycieraczki-do-centrum-handlowego/).

Czystość – podstawa w każdej restauracji

Nawet jeśli goście wchodzą do restauracji tylko z wnętrza obiektu handlowego, to zadbanie o dobry stan i prawidłowy wygląd podłogi nadal jest kluczowe. Jeśli wycieraczki zainstalowane przez zarządcę galerii handlowej zebrały większość poważniejszych zanieczyszczeń, to te w twoim lokalu mogą pełnić funkcję marketingową.

Na https://www.alumatex.pl/wycieraczki-do-restauracji/ znajdziesz propozycje wycieraczek, które doskonale sprawdzają się w restauracjach. Wybierz spomiędzy modeli delikatnie usuwających kurz, a dodatkowo nadających się do brandowania. Świetnie w tej roli sprawdzą się wycieraczki systemowe lub wycieraczki tekstylne podbite pochłaniającym wilgoć winylem, wyglądające jak klasyczne dywany.

Bezinwazyjne naprawy i kontrole

Jako właściciel lub menadżer obiektu gastronomicznego znajdującego się na terenie centrum handlowego, musisz również pamiętać o umożliwieniu zarządcy budynku dostępu do instalacji, zaworów oraz liczników. Warto przy tym mieć na uwadze, że praktyczne włazy rewizyjne podłogowe niekoniecznie muszą wpływać negatywnie na estetykę lokalu.

Nowoczesne modele można perfekcyjnie wkomponować w posadzkę, dzięki ich wypełnieniu tym samym materiałem, który znajduje się na podłodze – np. płytkami, panelami albo wykładziną. Goście nawet nie zauważą, że chodzą po klapie rewizyjnej, natomiast w czasie kontroli czy naprawy będzie ona bardzo praktyczna dla przeprowadzających procedurę pracowników. Takie rozwiązanie pozwala również uniknąć ingerencji w strukturę podłogi (np. skuwania płytek).

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zabrze.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.